9.11.2012 г.

Майчинство за дете до 2 години


     Отпускът за гледане на дете до 2 години е регламентиран в член 164, алинея 1 и 3 от Кодекса на труда”. Условията и редът за използването му са съгласно член 46 от Наредбата за работното време /НРПО/. На този отпуск имате право, ако предварително сте подали молба към работодателя, както и заявление с приложена декларация, че вашето  дете не е настанено в детско заведение на държавна издръжка  и че вие не сте дали съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ. Не е задължително това заведение да е специална държавна институция, която поема децата и се грижи изцяло за тях.  Съгласно член 46, алинея 7 от КТ, майчинството до две години на детето, може да се прекрати, ако детето е дадено в детско заведение. Това означава, че докато сте в този отпуск, не трябва да давате детето на детска градина, защото автоматично обезщетението ви ще бъде спряно. Всяка детска градина е свързана с регистрите на НОИ и след като мине процедурата по одобрение и записване на децата, актуалните списъци се изпращат в Националния осигурителен институт. Ако се случи да дадете детето на детска градина, трябва задължително да уведомите работодателя си. Неговата работа е на момента да прекрати вашия отпуск за гледане на дете. Това обстоятелство вие трябва да декларирате и в документа, който попълвате при първоначалното подаване на данни към НОИ. Ангажимента за известяване възниква по силата на законовите разпоредби, а освен това в декларацията Приложение № 2 към член. 46, ал. 3 от НРПВО категорично е казано, че при постъпване на детето в детска ясла или в друго детско заведение, лицето, което ползва отпуска има задължение да осведоми фирмата, за да може да се прекрати ползването на този вид отпуск.

     По време на използването на отпуска за гледане на дете, НОИ изплаща парично обезщетение по член 53 от КСО. Съгласно член 53, алинея. 4 (в сила до 26.08.2006г.) плащането на обезщетението биваше прекратено, само ако заведението, в което е настанено детето е на пълна държавна издръжка. След тази дата има ново изменение на член. 53, алинея. 4 от КСО (Обн., ДВ, бр. 68/2006г.), като според разпоредбата, която променя съдържанието се предвижда обезщетението да се прекратява, дори и детското заведение, в което е настанено детето да бъде обикновена ясла или детска градина. Промененото съдържание на член 53, алинея 4 от КСО е съгласувана с изискванията на разпоредбата на член 46, алинея 7 от КТ.

     По съвсем друг метод са узаконени случаите, когато майката не желае да ползва отпуска по член 164, алинея 1 от КТ. Същото се отнася и за човека, който ползва майчинството. Може да се прекъсне ползването на майчинство. В такъв случай, съгласно член 164, алинея 5 от КТ, във връзка с член 54 от КСО, на майката, която работи по трудово правоотношение се плащат 50 % от сумата за гледане на малко дете. В член 54, алинея 3 от КСО категорично е казано, че заплащането на това обезщетение, може да се прекрати, само при положение, че детето е постъпило в детско заведение на пълна издръжка”. Което значи, че ако детето е настанено в детска градина или ясла, която не е на пълна държавна издръжка и за което родителите плащат определена такса, то изплащането на  обезщетението в размер на 50 % не се прекратява.