9.11.2012 г.

Личен труд на самоосигуряващ се съдружник


Сигурно си задавате въпроса как трябва да се плати личния труд на лице, което се самоосигурява и едновременно с това е и съдружник в същото дружество?


      От една страна те се осигуряват, съгласно чл.5 ал.2 от КСО. Тези лица имат задължение да се осигуряват за фонд „Пенсии”,  фонд ”Здравно осигуряване”, „УПФ”, както и по свое желание за фонд ”Общо заболяване и майчинство”. Ако самоосигуряващия има направени вноски за последния фонд, той може да получава обезщетение за временна неработоспособност. Вноските за осигуровките са за сметка на лицата и трябва да се внасят авансово върху избран от тях осигурителен доход, но не по –малко от минималния праг за самоосигуряващите се и не повече от максималния осигурителен праг. Задължението за осигуряване започва да тече от деня, в който е регистрирана трудовата дейност на самоосигуряващото лице и свършва при прекратяване на същата. За тази цел е необходимо да се подаде в НАП декларация по определен образец, в която да се декларират дата на регистрация, желание за осигурителни вноски и т.н. Срокът е 7 дни. Не дължат авансов данък, но имат задължение в края на годината да подадат  годишна данъчна декларация за предходната година.
От друга страна самоосигуряващите се лица, могат да бъдат и съдружници в собствената си фирма и да извършват личен труд. За тази цел те трябва да имат договор, в който са уредени отношенията между съдружниците, на основание чл. 141, ал.7 от Търговския закон. В него трябва да е описано възнаграждението, което съдружника ще получава за полагане на личния си труд. В този случай се дължат осигуровки върху всички фондове за начислените и неизплатените брутни възнаграждения, съгласно, чл. 4, ал. 1 от КСО но не по-малко от минималния осигурителен доход за съответната длъжност.
  
     В общи линии, ако сте управител на фирмата и сте вписан в Търговския регистър, но не притежавате договор по чл.141 от ТЗ за възлагане управлението на компанията, както и нямате определено възнаграждение, то вие трябва да се осигурявате по реда на  чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО. Но ако получавате възнаграждение, желателно е да съчетаете осигуровките като самоосигуряващ и възнаграждението по договор за управление и контрол. Заплатата, която получавате, като управител и самоосигуряващ се, участващ със личен труд ще бъде съгласно разпоредбите на чл.3, ал.3, т.2 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски. С други думи облагаемият доход е годишен и се определя от периода на упражняване на трудовата дейност, през предходната година и е разлика между декларирания в годишната декларация и сбора осигурителните доходи, върху които има внесени авансови осигуровки. Ако имате договор за управление, с упоменато в него  възнаграждение за полагане на личен труд, то вашето осигуряване ще бъде по изискванията на чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО/като изпълнител по договор за управление и контрол/. Едновременно с това трябва да внасяте осигурителни вноски и като самоосигуряващо се лице. Те зависят от това дали освен управленската дейност по чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО упражнявате и трудова такава и като собственик по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО.

    Когато сте самоосигуряващ се съдружник и полагате личен труд, осигуровките се дължат върху осигурителният доход, който сте си избрали като самоосигуряващо се лице, а данъка ще бъде определен като от вашето възнаграждение се извадят личните осигуровки като лице, което се самоосигурява, умножен по 10 %

Тази материя е сложна, затова за Ваше улеснение ще приложа един пример.



Вие сте съдружник във вашето дружество и полагате личен труд, поради невъзможност да наемете работна ръка. Заедно с това сте и самоосигуряващо се лице. Роден сте след 1959 г.
Вашият осигурителен доход като лице, което се самоосигурява е 420 лв и сте избрали да се осигурявате за всички осигурителни случай. Вашето възнаграждение за положен личен труд е 500 лв. Ето и малко цифри:
ОД – 420 лв;
Осигуровки за ваша сметка – 123.06лв, в това число
ДОО – 68.46 лв;
УПФ – 21.00 лв;
ЗО -      33.60 лв

Възнаграждението от 500 лв ще има само данък.
Данъчна основа: 376.94лв /заплата минус лични осигуровки/
Данък: 37.70 лв

 Важно!
Декларация 1 ще бъде подадена с вид осигурен 12, но ще има облагаем доход и данък.
Декларация 6 трябва да се подаде с удържан и внесен данък от тази операция.
Имате задължение да подадете годишна данъчна декларация, за изравняване на данъка.
Не трябва да подавате справка за извънтрудови правоотношения по чл.73 от ЗДДФЛ, тъй като имате деклариран данък в декларация 6.

Източник:
Писмо № 96-00-86 ОТ 04.08.2010 Г