9.11.2012 г.

Осигуровки при граждански договори


Според Кодекса за социално осигуряване, при този вид договор се внасят осигуровки само за фонд пенсии, здравно осигуряване и универсален пенсионен фонд. Изпълнителите по ГД не могат да ползват болнични, отпуск и обезщетения. Те са осигурени за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт/чл.4, ал.3 от КСО  и чл.40, ал. 1, т.3 от Закона за здравното осигуряване. Освен изпълнителите по ГД, които полагат личен труд, осигурени за този риск са и лицата, които упражняват свободни професии, земеделски производители, тютюнопроизводители.

 Лицата, извършващи извънтрудови правоотношения подлежат на осигуровки при няколко случая:
1.   Когато нямат осигуровки при друг работодател и възнаграждението им е над минималната заплата, след като се приспаднат  нормативно - признатите разходи. Ако са родени след 1959 г имат осигуровки за фондовете „пенсии”, „зо” и „упф”. Тези които са преди 1960 са осигурени за същите фондове, без „упф”.
2. Ако изпълнителите по ГД имат трудов договор, при гражданския задължително се осигуряват за горните фондове, дори и възнаграждението да е под минималната заплата.
3.  Когато пенсионер е изпълнител по извънтрудовото правоотношение има два варианта:
- възнаграждението е над минималната заплата, след като се приспаднат  нормативно - признатите разходи. Тогава се дължат осигуровки само за здравно осигуряване, съгласно Закона за здравното осигуряване. Здравната осигуровка зависи от това какъв е размерът на пенсията на лицето.В никакъв случай сборът на сумата за прослужено време и възнаграждението по извънтрудовото правоотношение не трябва да надвишават максималният осигурителен доход.
- възнаграждението е под минималната заплата. Възложителят няма задължение за осигуровки. Възможно е при желание на лицето да бъде направено осигуряване за инвалидност, старост и смърт, което ще даде шанс да бъде увеличен осигурителният стаж, както и осигурителния доход. Това може да помогне за преизчисляване на пенсията в по-голям размер.



4. Ако изпълнителят по ГД, независимо дали е пенсионер или не, е едноличен търговец или самоосигуряващо се лице, тогава няма задължение за внасяне на осигуровки и данък
5. Когато лицата по извънтрудови правоотношение са осигурени върху максималният осигурителен доход, тогава не се дължат осигуровки, а само данък.

  Срокът за внасяне на вноските за осигуряване за лицата, които работят по граждански договор е до 10-а дата на месеца, който следва месеца на изплатеното  възнаграждение.

  Възложителя има задължение да подаде декларация - 1 за извънтрудовото правоотношение до 10 дни след заплащането на сумата, а декларация обр.6 до края на месеца, в който е извършено плащането. До края на м.Април трябва да се подаде справка за извънтрудовите правоотношения /чл.73 от КСО/. В нея се включа заплащането и данъка.

    Авансов данък при лицата наети по граждански договори се удържа във хонорар сметките. До 30 април, всички изпълнители по граждански договори са задължени да подадат годишна данъчна декларация по чл.50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, заедно със служебна бележка по чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ. По този начин, ако са преминали годишният необлагаем минимум, данъкът ще бъде изравнен в положителна или отрицателна посока.