9.11.2012 г.

Трудова книжка – особености при попълването


Трудовата книжка е документ, в който са отбелязват всички хронологични факти през периода на трудово правоотношение. Правната уредба е регламентирана в  член 349, алинея 1 от КТ.
Задължителните атрибути при нанасянето на информация са:
  -  име на служителя, място и  дата  на раждане;
  - адрес по лична карта;
  - номер, дата на издаване и място на личната карта;
  - единен граждански номер;
  - завършено образование, професия, специалност;
  - каква длъжност е заемана  и в кое звено на фирмата;
  - уговорена заплата;
  - на коя дата е постъпил служителят;
  - датата на уволнение, както и основанието;
  - общия трудов стаж във фирмата;
  - обезщетения при прекратяване на трудовия договор;
  - запори, съгласно член 395, алинея 4 от ГПК /Гражданския процесуален кодекс/.

Независимо, че на пръв поглед записванията в трудовата книжка не са проблемни има няколко случая, които заслужават внимание.

 Неплатен отпуск
В трудовата  книжка има място, което е предназначено за неплатените отпуски, които не се признават за стаж. В новите книжки това са страници  24 – 25, а при старите 36 - 37. Както знаете до 30 дни в годината се признават за стаж, всички останали дни са неплатен без стаж.  Това означава, че когато се попълва трудовата книжка, трябва да се изключат тези дни, които са признати за стаж. Ако служителят е работил във фирмата например 5 години и има три месеца неплатен отпуск за този период, то в книжката ще се запише, че трудовия стаж е 4 години и 10 месеца.

  Служител, който е незаконно уволнен и след това възстановен на работа
При такъв случай трябва да се има предвид, че когато човека е възстановен на работа, няма дата на уволнение. Датата на старото прекратяване на трудовия договор става невалидна и се счита, че той никога не е бил уволняван. В трудовата книжка не трябва да фигурира дата на прекратяване на трудовото правоотношение. Обикновено вече нанесената дата се зачертава с две линии, които се кръстосват. По същия начин се процедира с основанието и печата. След което се записва защо е направена промяната, в конкретния случай дата и номер на съдебно решение, от кога е влязло в сила и от кой съд е издадено. След това, в трудовата книжка се отразява и възстановяването. Пише се датата, на която лицето е върнато на работа. При вече реално прекратяване се взима трудовия стаж за целия период, тъй като уволнението се смята за невалидно.

 Трудовия стаж е равен на осигурителния

Този етикет е съгласно  член 40, алинея 4 от НПОС /Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж/. Ако двата стажа не са равни по някаква причина/ в повечето случай работа при непълно работно време/, се вписва само трудовия стаж.

   Важно!!!
Не слагайте надписи от рода на: „Трудовия  и осигурителния стаж не са равни” и други подобни. Просто не попълвайте нищо, защото подобно надписване води до проблеми със инспекторите в НОИ, когато лицето предостави трудовата си книжка при пенсиониране.
При положение, че двата стажа не са равни, задължително се издава удостоверение за пенсиониране 3/УП 3/.



   Запори
Ако лицето има запор, той трябва да се впише в трудовата книжка, за да може следващия работодател да е наясно, с това какви задължения има към властите. Запорите се записват на стр. 28 - 29. Атрибутите са:
  - датата и номер на издаване на съобщението за запор;
  - изпълнителното дело за запора има номер, той също трябва да фигурира;
  - адрес и име на взискателя;
  - сума на вземането;
  - какви суми са изплатени. Тук информация се попълва само, ако човека бъде уволнен или напусне преди да изплати цялото задължение. Тогава се записва точната сума, която е дължима.
   Когато всичко е изплатено, запорното съобщение се заличава от трудовата книжка, след писмено указание за това от съдия- изпълнителят по делото. Заличаването се извършва чрез записване на номера на разпореждането на съдия-изпълнител, направено под съответното вземане.

   Майчинство до две години
Независимо, че служителката е в отпуск за отглеждане на дете, то тя има право на трудов стаж за този период. Този вид отпуск, както и всички останали, с изключение на неплатения без стаж, не намират място при попълването на трудовата книжка.