9.11.2012 г.

Болнични


   Когато работниците или служителите са осигурени за фонд ”Общо заболяване и майчинство” имат право да ползват отпуск за временна неработоспособност. За целта лицето трябва да има поне 6 месеца осигурителен стаж, когато болничния е обикновен или 24 месеца, ако е бременност и раждане. Ако болничният е трудова злополука лицата имат право на обезщетение,  независимо какъв стаж имат.

    За първите три дни, осигурителят изплаща 70% от брутното трудово възнаграждение. Има задължение да плати осигуровки върху всички фондове. Единственото, с което се различава от обикновения осигурителен доход е, че тук няма ДДФЛ. Брутното възнаграждение, което се изплаща за първите три дни се намира, като основната заплата за текущия месец и всички постоянни плащания се разделят на броя на дните по национален календар и се умножат по 3 и след това по 70 %.

    Срокът за предоставяне на болничните в НОИ е не по-късно от два работни дни от деня, в който са изплатени заплатите. Ако заплатите са само начислени - до два дни от последния ден от месеца, който следва месецът, в който е положен трудът.

    Възнаграждението, което се използва при обезщетението се получава по следния начин:
От дневното парично обезщетение се изчисляват съответно 80% за обикновен болничен и 90% за бременност и раждане и трудова злополука. Този размер не трябва да надвишава средно дневното нетно възнаграждение. Ако служителят не е бил осигурен за общо заболяване и майчинство, бил е в неплатен, майчинство, то средно брутно възнаграждение за предходните 18 месеца се определя на база минималната заплата за страната.

   Бременности и раждане.
Това обезщетение е в размер на 90 % от среднодневното брутно възнаграждение или осигурителен доход. Ако служителката е осигурена на повече от един договор, то общата сума на обезщетението не може да бъде по –малък от минималната заплата.
Майката има право на общо 410 дни, от които 45 дни са преди раждането. Първия болничен се издава от личния лекар, втория е при раждането и третия – от педиатъра, който се грижи за бебето.



От 2009 г. право на обезщетение за бременност и раждане имат и бащите.
Първият вариант е, когато детето бъде изписано от болницата. В този случай таткото има право на  отпуск в размер 15 календарни дни.
Втория вариант – след навършване на шест месечна възраст на детето, до 410- я ден на обезщетението. Това е направено, за да може и бащите да почувстват как се гледа дете и съответно и двамата родители да си разделят задълженията. Разбира се, последните две обезщетения са по желание за бащите или осиновителите.

   Отпуск за отглеждане на малко дете.
След като изтече срокът на обезщетението за бременност и раждане, майката има право на майчинство до навършване на две годишна възраст на детето. Размерът на месечното възнаграждение се определя със Закона за бюджета на държавно обществено осигуряване за съответната година. Този вид обезщетение не се изплаща, ако детето е дадено в детско заведение, отглежда го човек по програмата „В подкрепа на  майчинството” или ако детето е починало.