9.11.2012 г.

Платен отпуск - право на ползване, прекъсване, отлагане, заплащане


Според КТ, работниците имат право на много видове отпуск. Това могат да бъдат платен, неплатен, ученически отпуск, за стъпване в брак, за смърт на роднина, за даряване на кръв, отпуск по майчинство и др.

Право на ползване.
     Всеки служител, който има 8 месеца трудов стаж има право ползва годишен отпуск. Не е задължително трудовия стаж да е направен само при един работодател. Размерът на отпускът, съгласно разпоредбите на КТ/ член 155/ е 20 работни дни, освен ако не е установено с документ на МС, дадена категория служители да има удължен отпуск. Това са трудоустроени лица и такива, не навършили 18 години. Други две групи, които могат да ползват допълнителен отпуск са служители, които работят при вредни условия и на ненормирано работно време. Въз основа на колективен договор, могат да се договорят по - големи размери на платения отпуск.

Срок и ред на ползване.   
     Общия размер на отпуска е за календарната година. Платеният отпуск може да се ползва от работника на части или наведнъж през съответната година, според КТ.  Служителят трябва да подаде молба, в която да фигурира началната и крайната дата.  Съответно работодателят трябва да разреши ползването на отпуска. Без да е спазена тази процедура, отсъствието на работника се счита за самоотлъчка.
Ако работниците изповядват различна вяра, работодателят е длъжен да се съобрази с това и да ги пусне отпуск, в дни по техен избор.
Работодателят трябва да изготви график за отпуските  в началото на годината. Ако се случи така, че служителят е в друг отпуск по време на ползване на графика, то той може да заяви платения си отпуск в друг момент в рамките на текущата година.
Възможно е работодателят да пусне своя служител в отпуск, без съгласието на последния в следните случай:
-   Когато има производствен престой, но не за повече от пет работни дни;
-   Ако фирмата има необходимост всички служители да ползват отпуск заедно;
-   Когато служителят не е използвал нито един ден от полагаемият му отпуск.

Отпуск при майки и лица не навършили пълнолетие.
      Майки и непълнолетни имат възможност да използват своя отпуск през лятото, както и по свое желание, през друго време на годината.

Прекъсване на ползването на платения отпуск.    
     Платеният отпуск може да се прекъсне, когато лицето ползва друг вид отпуск в същия период. Например, ако човека по график трябва да е в отпуск, но впоследствие се разболява и носи болничен. Тогава платения отпуск се прекъсва, служителят получава обезщетение за временната неработоспособност и след като се върне на работа, може отново да си продължи прекъснатия платен отпуск.
Вторият вариант е почивката да бъде преустановена по взаимно съгласие на всяка страна, в писмена форма.



Отлагане на ползването.
- Когато работодателят има важни производствени причини, може да отложи отпуска за следващата календарна година, но не за повече от 10 работни дни.
- Работникът също може да отложи отпуска си, ако има уважителни причини, които са представени на работодателя в писмена форма, отново най-много до 10 работни дни.
- Платеният отпуск може да се отложи за следващата година, ако служителят е бил в болнични.

Погасяване право на ползване.
-  Ако платения отпуск не е бил използван в рамките на две години, от годината, за която се отнася, то той се погасява по давност.
-   При положение, че отпускът е отложен поради болничен, бременност и др., то той трябва да бъде погасен след изтичането на две години от  годината, в която се е случило събитието.

Заплащане на платен отпуск.
     Тук се взема средното брутно възнаграждение за последния  месец, в който има поне десет отработени дни. Когато работникът няма база за изчисляване на отпуска /т.е.  няма предходен месец, с 10 дни, брутното възнаграждение се определя на база текущ месец.

Обезщетение за неизползван отпуск.
     Когато  трудовото правоотношение бъде прекратено, работникът има право на обезщетение за отпускът, който не е използван, както и на този, който е отложен и не е погасен по давност, съгласно член 176 от КТ. Сумата се определя по реда на член 177 от КТ.