5.11.2012 г.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси„


 През 2007 г, България стана пълноправен член на ЕС. Това дава нови възможности за повишаване на квалификацията на служителите, както и увеличаване на жизнения стандарт на населението. Разработена е програма за „Развитие на човешките ресурси„ , която обхваща няколко проекта и е със срок на действие 2007 -2013. Оперативния орган, който се занимава с управлението на тази програма е Министерството на труда и социалната политика. Европейският фонд, заедно с националния ни бюджет са отпуснали средства в размер на 1 214 000 000 евро, а междинните звена, които подпомагат изпълнението на този грандиозен проект са Агенция по заетостта и Дирекция Социално подпомагане.

 Изградени са отделни под програми, които са от полза на широк кръг от работещата и неработещата аудитория. Работодателите, както и работниците могат да се възползват от възможността за участие в програмите, за да подобрят своя жизнен стандарт и да имат едно по-добро и по- достъпно образование.

 Работодателите могат да получат по-добра квалификация за своите кадри, икономическата активност ще бъде насърчена, в резултат на което ще има един по-голям пазар на труда, както и развитие на социалната си политика.
 Приоритетите за работниците са повишаване на производителността и адаптивността, усъвършенстване на умения и знания, високо ниво на образование, увеличение на социалните контакти и по-лесно социализиране на тези, които имат различия в мисленето или етноса.

 Тези програми ще допринесат за намаляване на безработицата и възможности за развитие на кариерата, както и подобряване на трудовите условия. Създадени са няколко проекта с различна насоченост. Едни се отнасят за работодателите, други за работниците по трудови договори или само наети лица и трети за безработните лица.

 В много случай се наблюдава ниска производителност на труда, заради невъзможност да се пътува до мястото на работа, ниска квалификация или умения, лоша безопасност на труда и здравето, липса на мотивация на служителите и т.н. За да може компаниите да се преборят с тези проблеми, се отпускат средства за курсове за повишаване на квалификацията и обучението на служителите. Всяка фирма може да кандидатства за включване на своите работници. По този начин персонала ще научи чужди езици, ще може да се справя по-добре с информационните технологии. Ако фирмите сменят остарялото оборудване с ново, служителите ще могат да получат необходимото обучение за работа с  машини и съоръжения и въвеждането им в производствения процес.



 Фирмите ще  могат да въведат нови модели при организацията на труда, за което ще получат финансиране. Това могат да бъдат гъвкава форма на заетост, насърчаване на мобилността на служителите, по-ефективно управление на човешките ресурси. Работодателите могат да се възползват от финансирания за работници на непълно работно време, плаващо такова или дистанционна работа.

 Компаниите ще бъдат стимулирани и за наемането и плащането на транспорта на хора, които живеят далеч от мястото на работа.

 От програмата могат да се възползват и начинаещи предприемачи. В това число насърчаване на безработни да създадат свой бизнес или обучение на тези които имат свой бизнес за придобиване на управленски и бизнес умения, как да направят бизнес план, как да изработят стратегия за развитие на дейността, използване на нови модели за бизнес и много други.