9.11.2012 г.

ДУК и осигурителен стаж


Осигурителният стаж, осигурителният доход, както и осигуровките, направени от лицата по /ДУК/- договорите за управление и контрол до 2009 г., трябваше да бъдат  заверявани в осигурителни книжки в поделенията на НОИ. Вече няма такова изискване.
След като отпаднаха осигурителните книжки при ДУК-овете, осигурителният им стаж, както  и дохода за осигуряване се съхранява в регистъра на НОИ. Данните се взимат от подадените ведомости от осигурителя. Това е актуално и за лицата, които имат граждански договори. Закона позволява работодателите да издават удостоверения за пенсиониране /УП/ на ДУК и хората по извънтрудови правоотношения, ако разбира се осигуреното лице желае това.
    Лицата, които имат сключен договор за управление, има задължение да се внасят осигуровки за всички видове осигурителни случай, съгласно изискванията на  чл. 4, ал. 1, т. 7 от (КСО). Съгласно изискванията на  чл. 9, ал. 1, т. 3 от КСО, времето, през което са дължими или внесени вноски за осигуровки се зачита за осигурителен стаж /ОС/. Осигурителният им доход е в зависимост от НКПД и КИД/ чл. 6, ал. 2, т. 3 от КСО/.

   При положение, че управителят на едно търговско дружество, не е получавал възнаграждение, а и той е и съдружник в компанията, то той има задължение да се осигурява като лице, което се самоосигурява. В този случай попълването на осигурителната книжка е задължително.

    Осигурителният стаж при ДУК се установява със служебни, трудови и осигурителни книжки, с УП –та , издадени от осигурителя, ОД се взима от системата на НОИ.
След 13.02.2009, ДУК – овете удостоверяват доход и стаж направо от регистъра на НОИ.

    Документите за пенсиониране на ДУК –овете се отпускат въз основа на разплащателните ведомости, водени от работодателя. В случаите, когато тези свидетелства липсват, работодателите или техните правни заместници, биха могли да ползват по изключение документи за осигурителен стаж или за осигурителен доход, въз основа на наличните документи, като ведомости и рекапитулации. Когато няма данни за изплатеното или начислено възнаграждение или осигурителен доход, се взима минималната заплата за страната, за съответната година., а след 31 декември 2002 г. – минималният осигурителен доход за лицата, работещи  като ДУК.



   Според КСО „чл. 5, ал. 11”, НОИ изготвя и съхранява информация за ведомости за разплащане, предадени от осигурители, които са прекратили своята дейност. Тези документи се използват  за изчисляването и отпускането на пенсиите и паричните обезщетения, които са за сметка на НОИ.
     Териториалните отделения на НОИ предоставят информация за осигурителен стаж и доход въз основа на подаваните при тях разплащателни ведомости и други документи, доказващи изплащане на заплати. Когато няма подадени ведомости, се взема месечния осигурителен доход на лицата.
   За установяване на стажа, съществува още една възможност. Когато липсват подадени ведомости, лицата, които са били по договор за управление, биха могли да поискат стажа да се установи по съдебен ред, според  ЗУТОССР/ Закона за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред, в сила от 2 април 2011 г.).
      Работодателят, при който е придобит стажът или неговият правоприемник, трябва да издаде удостоверение, че съответните документи липсват или са били унищожени. За съжаление по този начин  може да се докаже само осигурителния стаж, но не и осигурителен доход.