5.11.2012 г.

Обучение на работниците


Договор за обучение


 Ключов фактор в мотивацията на служителите и запазването възможността да продължат да растат и да се развиват е повишаване на уменията за работа и кариера.

 Работодателят трябва да организира ниво на обучение, което да се определя от изискванията на производството, научни, технически, културни и социални отношения. Образованието се разделя на общо и професионално. Обучението трябва да се извършва непрекъснато.

 Но все пак вие като работодател трябва да знаете какви са вашите права и как да не загубите вложенията си, ако служителят напусне.

 Преди да започнете някакво обучение, трябва да сте наясно какво ще бъде то. Може да инвестирате в допълнителна квалификация, която е тясно свързана с процеса на работа или образованието на даден служител.

Можете да ползвате договорите, упоменати в Кодекса на труда. Те са три вида:

  1. Договор за придобиване на квалификация/ чл.229 от КТ/
 Този договор се използва  в случаите, когато служителя е постъпил или ще постъпи в учебно заведение, с цел придобиване на квалификация. Работодателят се задължава да осигури на учещия служител издръжка по време на следването, както и работа свързана с направената квалификация. А работника трябва да завърши квалификацията си в срок и да работи за настоящия си работодател за такъв период, какъвто е указан в договора.

  1. Договори  за ученичество/чл.230, чл.231, чл.232, чл.233 от КТ/
 При тези договори, работника трябва да бъде обучен от работодателя, във връзка с изпълняваната позиция. По време на обучението, служителя получава заплата за своята заетост, която не трябва да бъде по – малко от 90 % от минималната заплата.
 В някой случай е необходимо служителя да бъде подложен на изпит, за да удостовери пред работодателя какви знания е получил. Работника има право на платен отпуск за подготовка  и явяване на изпит, като работодателя определя размера, но не по –малко от дванадесет работни дни. В случаите, когато служителя не вземе изпита веднага, има право да ползва неплатен отпуск, който се признава за трудов стаж, в размер на 12 работни дни. Обучението не може да продължи повече от шест месеца и работника се задължава да не напуска настоящата си работа, в срок до три години. Ако някоя от страните не спази задълженията си по горния договор, дължи на другата обезщетение. При положение, че работодателят не е спазил уговорките в текста на документа, дължи на работника едно брутно възнаграждение за времето, през служителя не е бил допуснат до работа. Ако работника не спази елементите на горните договори, например преждевременно напускане или друго нарушение, дължи на работодателя обезщетение в размер направеното вложение, но не повече от трикратния размер на минималната работна заплата за съответната година.



   3.   Договор за повишаване на квалификацията/чл.234 чл.235, чл.236 от КТ/
 Ако работодателят желае негов служител да повиши нивото на знанията си, които са тясно свързани с извършваната от него работа, се сключва този договор. Независимо, че този вид договор е указан в КТ, той не е трудов, а вид облигационен. Може да се сключи само, ако има наличие на трудово правоотношение. За разлика от Договора за ученичество, при този за повишаване на квалификацията правата и задълженията на страните се изпълняват извън трудовото правоотношение.

 В обобщение на горните редове, за да може работодателят да защити своите интереси от  недобросъвестни служители, трябва да сключва договорите за ученичество и повишаване на квалификацията, като отделни анекси към основния договор за трудови правоотношения. Не е проблем да се направи и в трудовия договор, но за ваше улеснение се консултирайте с юрист, как да бъде създаден текста, за да не се наложи след време да  си създавате ненужни главоболия от разглеждане на дело, заведено от бивш ваш служител.