9.11.2012 г.

Граждански договори


   Граждански договори /ГД/ се ползват от работодателите, когато имат нужда от свършването на определена работа, без да се изискват работно място и работно време. Тук трудовата заетост не е пълна. Служителят може да свърши възложената му работа за определено време, като за целта може да работи от вкъщи или от друго място дистанционно. Като пример може да дадем една чистачка, която идва веднъж в седмицата да почисти офиса или един уеб програмист, на който е възложена изработката на фирмен сайт и др. При тези договори, осигуровките са само за фонд пенсии, здравно осигуряване и УПФ, ако човека е роден след 1959 г.

   В гражданския договор има възложител /човек, който възлага извършването на определена задача или проект/ и изпълнител /лице, на което е възложено дадено задължение, с определен срок и цена/.Отношенията между двете страни, както и всички условности, като срок на изпълнение, цена и др. са оформени в гражданския договор.

Според Закона за задълженията и договорите, гражданските договори са няколко вида:

договор за изработка
договор за поръчка
комисионен договор

Според  Търговския закон

договор с търговски управител
договор с търговски пълномощник

   Когато се възлага работа с граждански договори, изпълнителите нямат право да ползват болнични, платен годишен отпуск, клас прослужено време и всички други облаги, които са присъщи само на трудовите договори. Няма изискване да се подават уведомления по чл.62 от КТ. Използването на ГД е удобно за работодатели, чиято дейност се развива в сферата на услугите. Когато имат проект, най-добре е за тях да наемат един или няколко човека, на които ще бъде заплатено единствено за срока на изпълнението на конкретната задача и то само при свършена работа.

Гражданският договор трябва да съдържа следните задължителни раздели:



1. В общите условия на ГД се описват какви услуги ще се възложат, какво ще бъде заплащането, за какъв срок ще бъде получена сумата от изпълнителя, дали ще бъде с банков превод или не и други.

2. Правата и задълженията на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, в които трябва да се упомене времето в което ИЗПЪЛНИТЕЛЯ трябва да свърши поставената  му задача.

3. Правата и задълженията на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ. Едно от тях е да може да прави текуща проверка на статуса на задачите, които е поставил. В този параграф се описват и други задължения на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, който е задължен да предостави на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, цялата информация, необходима за безпрепятственото изпълнение на поставената задача.

Този вид договор е доста практичен, когато отношенията между възложител и изпълнител са еднократни и се извършва самостоятелна услуга, както и характера им не е цикличен.