5.11.2012 г.

Квалификация на служителите


 Квалификацията е ключов фактор в мотивацията на служителите и запазването на  възможността, вашият персонал да иска да продължава да расте и да повишава уменията си  за работа и кариера.

 Когато работниците са мотивирани, те повишават квалификацията си. Спокойно можете да  включите нови по – големи отговорности. Предоставете повече власт на работещия, която да му служи, както за самостоятелно управление, така и за вземане на решения. Покажете му, че е важен за фирменото дело и по този начин допринася за просперитета на компанията.   Осигурете по-голям достъп до важни срещи. Заслужете доверието на служителя, като му предоставите достатъчно информация за целите и приоритетите на фирмата. Възложете му проекти и задачи. И не на последно място, осигурете на персонала си подходящите вътрешно фирмени обучения.
Служителите ще оценят възможността да развиват своите знания и умения, без да напускат работа или работното си място.

Някой съвети за вътрешно фирмено обучение:
1. Регулярно изпращайте някой от вашите служители на семинари. Дайте възможност след това от този семинар да се възползват и другите, като за целта е необходимо този, който е ходил, да сподели информацията с другите. Направете един интересен дебат от посетения семинар. Коментирайте въпросите, които ви интересуват. Всеки път пращайте различни хора, за да не останат вашите работници с убеждението, че само определени хора в компанията са важни. Нека всички да чувстват. Фирмата е като майка, а не като мащеха.
2. Купете бизнес книги, които ще бъдат полезни за вашите служители. След като всички прочетат четивото, ги помолете отново за тяхното мнение.
3. В никакъв случай не ги лишавайте от Интернет. С помощта на изобилието на информация, вашите служители могат да се самообучават, което ще е полезно за вас.
4. Можете да организирате групови вътрешни курсове за подобряване знанията във връзка с езици, софтуер и т.н.

Външно обучение и развитие.

 Ако искате работниците ви да развиват нови умения и идеи, организирането на външно обучение е задължително. Обученията, които са на принципа на университетска посещаемост, могат да разширят знанията и възможностите на вашия персонал. По този начин хората ще бъдат социализирани и ще разширят опита си, като се сдобият с различни идеи за оптимизация на трудовия процес. Това може да са външни семинари, конференции и др.
Инвестирайте в онлайн курсове, образование. Осигурете гъвкав график, така че работникът или служителят да може да има време да учи в университет, колеж или други образователни форми.

 Ако искате да се развива вашата компания в правилната посока, осигурете на служителите необходимата от дружество подкрепа, като цяло и като знания, свързани с текущата и бъдещата работа на работниците. Признават, че ключовият фактор е поддържането на работника или служителя в интерес, да присъстват и да бъдат ангажирани. Това е  положителен фактор за вашата организация, без значение колко дълго служителят ще бъде зает във вашата фирма. Използвайте дейностите за обучение и развитие, за да се гарантира оптимизиране на мотивацията на служителите и да се развие потенциал за задържането им.