5.11.2012 г.

Стажантски програми


   Студентите и учениците могат да докажат своите качества със стажантските програми, които дават възможност научените знания и умения през годините на следването да бъдат усъвършенствани. Практиката е най- добрия помощник за реализация в реална работна обстановка. Фирмите и организациите, които предлагат стажантски програми имат последователност и традиции в провеждането на стажовете. Всяка уважаваща себе си организация има ценности и мисия в изпълняването на работата, което ще помогне на стажуващите. Със стажа, младите хора се развиват, за да достигнат нивото на желани специалисти. Компаниите инвестират в образованието на своите стажанти и ги поощряват с награди и стипендии.

   За студентите излизането от учебното заведение без необходимия стаж ще бъде същото като да прочетеш упътването на новата си кола, без да се качиш в нея и да я караш. Със стажантските програми, бъдещите професионалисти могат да придобият представа, за това какво точно искат и да развият практически знания и умения, свързани с последващата им кариера. Една стажантска програма дава неограничени възможности. Дори и докато студентите стажуват биха могли да закърпят отънелия студентски портфейл, освен че ще получат безценен практически опит.  Много от компаниите предлагат работа, след завършване на стажа. Но все пак от учащите се изисква да дадат най – доброто от себе си, да имат много добра компютърна грамотност и не на последно място да знаят езици. Дори и уменията на студентите да са за момента само на хартия /в студентската книжка/, ако те са комуникативни, инициативни, организирани и можещи да работят в екип, биха могли да постигнат висока реализация.

  Едни от най-разпространените стажове са на Министерството на финансите, всички съдилища, болници и други. От една страна студентите се запознават с административната работа, с функциите и дейността на съответните институции, а от друга се предоставя  възможност за практическо прилагане на знанията и уменията, придобити по време на обучението, със реални задачи от сферата на изпълнение на съответната организация.
 
  Всички студенти, учащи в български и чужди университети, могат да се възползват от възможността да преминат успешен стаж, които ще бъде един трамплин в по-нататъшната им кариера.  Стажът обикновено се провежда през летните месеци и продължава до 3 месеца. Не случайно програмите за стаж започват през лятото, защото повечето служители на дадена компания са в отпуск.



   За съжаление не всички стажантски програми са платени, както е например в Министерство на финансите или Районен съд, но независимо от тази ситуация за студентите остава  възможността да стабилизират придобитите по време на обучението знания и умения с подходяща практика, която от своя страна ще даде един невероятен шанс за бъдеща реализация в желаната сфера.

 Документите, които са необходими за кандидатстване са молба със свободен текст, удостоверение, издадено от учебното заведение, че кандидатът все още учи, копие от студентска книжка, автобиография, мотивационно писмо.

 Други компании, които предлагат стажантски програми са банки, мобилни оператори и фирми от различни браншове. Стажът е от изключително значение за бъдещото професионално развитие на младите хора. Много фирми в последно време приемат стажанти, защото се нуждаят от свежи идеи и младежи с креативно мислене, което ще допринесе за стабилизиране на пазара на труда, както и по-висока надеждност на самата фирма. За много от фирмите стажовете за няколко месеца са доста ефективен вариант за оцеляване в този труден преходен период, като например възможността да приемат допълнителни поръчки или проекти. Повечето фирми имат желание да задържат стажантите за постоянна работа, след изтичане на срока на практиката.

 Без значение какви са мотивите на компаниите за организиране на стажантски програми, за студентите остава благоприятния ефект върху бъдещото им професионално развитие. Натрупването на реален опит, ще им даде старт при търсенето на работа. И не на последно място младите хора имат възможност да придобият рутина в по-нататъшната си трудова дейност, като контактуват с различни хора, съумяват да работят в екип, както и да могат да събират и обработват информация. Това е тяхната програма, ако искат да придобият опит и знания и да осъществят своите мечти.