5.11.2012 г.

Как да се проведе интервю за работа?

Как да се проведе успешно интервю? 
 Интервюирането е една от най-важните стъпки при наемането на нов служител. Това е възможност за оценка на професионалния опит на кандидата, както и възможност за преглед на специфичните умения и способности (както е описано от длъжностната характеристика).

 Интервюто може да даде възможност за оценка на междуличностните и комуникативни умения на кандидата. Обикновено се използва, за да се провери квалификацията и образованието на бъдещия служител, както е посочено в резюмето.
 Подготовката  за интервюто е от решаващо значение за успеха на процеса на наемане. Преди да влезете в интервю, трябва да се запознаете с документите, които предварително са ви изпратени – автобиография, мотивационно писмо и др.

 Изгответе  списък от въпроси, тъй като това помага да се задържи фокуса върху най-важните аспекти от работата.
 Дайте си достатъчно време за всяко интервю.
Бъдете подготвени да отговаряте на въпросите, които евентуално ще ви бъдат зададени от кандидатът.

Съвети при провеждане на интервюто:

1. Слушане. Това означава, не само да изслушвате думите на кандидата, но и да разбирате какво наистина  ви  казва.

2. Поддържайте  контакт с очите и се научете да разбирате езика на тялото. Не забравяйте, че вербалната комуникация, като жестове или интонация на гласа, до голяма степен може да ви даде информация за дадено лице.

3. Разбирателство. Опитайте се да направите така, че интервюирания да се чувства възможно най-комфортно. Определете дали има нещо, което би представлявало взаимен интерес, което бихте могли да разгледате накратко, преди да започне интервюто. Тази техника на „ледоразбивач” ще помогне, както на интервюиращия и интервюирания да се отпуснат.

4. Техники при диалог.
В никакъв случай не подлагайте кандидата на кръстосан разпит. Проведете един отпускащ разговор, в който и вие и отсрещната страна ще се почувствате облекчени.
Нека въпросите, които задавате да не съдържат само едносричен отговор. Ако нещо не ви е ясно, помолете човека да обясни. По този начин ще се получи един непринуден разговор и ще получите възможно повече информация за кандидата.



5. Не задавайте въпроси, на които е възможно да не получите отговор. Теми като семейство, семейно положение, възраст, религиозна или политическа принадлежност не са разрешени в рамките на интервюто за работа. Трудовите стандарти са установили, че тези въпроси не са от значение за способността на човек да си свърши работата. Ако имате притеснения относно някои факти, трябва формулирате вашето запитване, така че да е от значение за длъжността.

6. Възможни грешки от страна на интервюиращия.

 Не говорете твърде много. По този начин няма да имате шанс да съберете информацията, която ви трябва. Все пак имате вакантно място и от вас се иска да  наемете подходящия човек, а не себе си.

 Не приемайте общи отговори. Когато не изисквате по-ясни ответи, не може да получите добро усещане за това, което човек наистина може да ви предложи. Помолете го да опише информация в детайли или да предостави примери за това кога и как е използвал тези умения.

Не се позовавайте се на паметта си, а на бележки. Когато се наложи да направите няколко интервюта в един ден, може да стане много объркващо. Документирайте отговорите. След като сте приключили процеса на интервюто,  ще ви бъде много по-лесно да сравните и класирате  кандидатите. Подробните бележки ще ви помогнат да определите най-добрият човек за тази позиция.