5.11.2012 г.

Видове стажантски програми


Вие сте студент и искате да направите първите най-трудни стъпки във вашата професионална реализация. Не знаете къде да се насочите и кой предлага добри стажове, които ще са ви от полза при по-нататъшните ви трудови постижения. Не пропускайте удобния случай, чрез инициативността си да успеете да се изкачите по трудния път на познанието и себедоказването, както да осъществите вашите най - съкровени мечти за професионална реализация.

В тази статия ще ви дам насоки за някои от практиките, които може да са ви полезни.

1. Право
 Ако завършвате право, имате възможност да кандидатствате по различните стажантски програми, организирани от държавната администрация. Можете да се възползвате от популярния проект „Старт в кариерата”. Годишно се включват няколко стотин скоро завършили вишисти.

 Ако не искате да кандидатствате по програмата, просто следете обявите на Парламента, Народното събрание, Районните съдилища и т.н. Кандидатите трябва да представят сертификат за чужд език, както и академична справка за успеха през изминалите години. Вашите основни задачи ще бъдат да се запознаете със законодателството в България и в другите страни, ако сте стажант в Народното събрание или да участвате в производството на граждански дела, ако сте на стаж например в Районен административен съд. Удостоверението за завършен стаж ще ви помогне да си намерите работа, както в България, така и в другите страни. А и самия факт, че сте завършили стажантска програма в такива реномирани институции, ще ви даде авторитет при кандидатстването в други държавни институции.

При положение, че правото е вашата страст, можете да изберете дали ще работите в държавния или частния сектор. В държавната администрация са специалности като прокурор, съдия. В частния сектор можете да създадете своя собствена кантора и да практикувате като нотариус, адвокат или просто юрисконсулт в някоя фирма.

При всяко положение стажът в тези институции, ще добави един голям плюс към вашата автобиография и ще ви даде възможност да достигнете до върховете в кариерата си.

2. Публична администрация
Вие познавате логиката на бизнеса, но само на хартия, нали?
Бихте могли да се възползвате от стажантска програма в някой от големите хипермаркети. Вашето обучение ще мине през всички отдели, за да придобиете уменията на добър мениджър и да знаете как да ръководите. Тези стажове са платени и могат да ви осигурят работа  в същата фирма и след завършване на практиката. Вие ще бъдете целеустремени и ще имате реална възможност за бъдещо професионално развитие.



3. Информационни технологии и телекомуникации, съчетани с търговски нюх.
За да можете да се кандидатирате за подобен род стаж трябва да можете да съчетаете инженерното мислене с търговски умения, особено ако се говори за продажба на решения с технологична насоченост, машини или съоръжения. Като търговци трябва да сте бодри и дружелюбни, а като специалист по информационни технологии трябва да можете да разбирате пълните технологични процеси и специфични възможности до най-малката подробност. Съчетанието на тези елементи ще ви даде възможност да пробиете в този сектор.

4. Финанси
Всяка банка е отворена за прием на млади специалисти. Стажантската програма е трамплин за бъдеща банкова дейност.

5. Човешки ресурси
Ако можете да управлявате човешките ресурси, ще бъдете доста добре платен и търсен специалист и ще можете да развивате вашите качества в някоя агенция за подбор на персонал. Трябва да сте подготвени, че стажът, който ще преминете всъщност е обучение. Това е идеална възможност да реализирате на практика, това което сте научили в университета.