9.11.2012 г.

Има ли право на отпуск, клас прослужено време и обезщетения, лице назначено като ДУК?


 Ако в договора за управление е уговорено изрично, то Управителят може да ползва платен отпуск и клас прослужено време, както и обезщетение за неизползван отпуск. По своята  същност този договор, не е трудов и при него не са в сила правата, които имат работници и служители, назначени по трудово правоотношение, съгласно изискванията на КТ.
 Размерът на отпуските, клас, заплата и други елементи на възнаграждението, на управител на компания, назначен като ДУК, трябва да са упоменати предварително в договора за управление. Механизмът и предпоставките, които ще са от значение за ползването на платения отпуск, както и различни други социални придобивки, трябва да са като отделни клаузи в договорът за управление и контрол.
 Термина “отпуск” е характерен само за трудовите договори. Положението при управителя е по – различно. За да бъде той освободен от служебните си задължения за определен период от време, независимо от това какви са причините или обстоятелствата, то в управленския договор трябва подробно да се изброят условията и реда, в който може да се ползва отпуск. Същото важи и за това как ще бъде използвана тази почивка.

 В договорът трябва изрично да се отрази и в какъв размер е възнаграждението, което фирмата ще плаща на управителя по време на годишния отпуск. От съществено значение е да се има предвид, че ползването на отпуск по договор за управление, независимо от вида и продължителността, е основано на клаузите в самия договор, а не на трудовото законодателство, дори правилата и предпоставките за ползване на годишния отпуск да са възприети и да съответстват с правилата в Кодекса на труда.

 Дори и да има само влязло в сила разрешение от съда, което потвърждава , че лицето е управител и има уговорено възнаграждение, то договорът ще се смята за сключен. Желателно е  в този случай да се подпише обстоен документ за управление и контрол, за да има точно определени права и задължения на всяка от страните, в това число и правото на отпуск, методите на прекратяването на договора, както и задълженията при неизпълнение на отговорностите по него от страна на изпълнителя или на възложителя.

 Ако в бланката изрично е упоменато, че лицето има право на отпуск, както и размерът му, то при прекратяването на договора за управление, се спазват разпоредбите на чл.224 от КТ за парично обезщетение за неизползван отпуск. Статута на управителя е като работник на трудов договор, така че негово законово право е да предяви претенции за този вид обезщетение.

 В общи линии, ако в договора са изброени достатъчно ясно какви елементи ще бъдат използвани, включително отпуск, клас, възнаграждение и др, и изрично пише , че осигуровките, заплащането и свързаните с тях  елементи на възнаграждението, ще бъдат разглеждани според изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, то управителят има право на отпуск, клас за прослужено време, и всички видове обезщетения, както е при лицата назначени по трудово правоотношение.