9.11.2012 г.

Платен отпуск при работно време, което се смята за непълно


      В тази статия ще ви дам насоки какви отпуски можете да ползвате, когато работите на непълно работно време.

      Когато на ден работите поне четири часа, то това ще ви бъде зачетено за трудов стаж за целия ден, а годишния платен отпуск се полага пропорционално на времето, което ви се признава за стаж. Трудов стаж се признава за цял работен ден, ако вие сте изработили поне половината от законоустановената продължителност на работното време, която е осем часа. При положение, че работите 4 часа, при 8 законоустановени, вие имате право да ползвате пълния размер на годишния отпуск, така, както е при на работещите при пълен работен ден. Законово тези казуси са уредени в  член 155 и член 355 от Кодекса на труда, член 9 от Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, член 23 от Наредба за работното време, почивките и отпуските, както и Наредба за видовете работи, за които се установява допълнителен платен отпуск

     Ако работите 4 часа дневно, но условията на работата ви са специфични и съществува риск за здравето и живота ви, които не биха могли да бъдат намалени, отстранени или ограничени, независимо от мерките, които се предприемат от вашия работодател, то в такъв случай ви се полагат и  допълнителен брой  дни платен отпуск,  който не може да бъде по-малко от пет дни годишно. С наредба от Министерския съвет се установяват какви видове работи има, при които се установява допълнителен брой дни за платен годишен отпуск.
     Според КТ стандартният брой дни на основния платен отпуск е 20 работни дни. При някои групи работници има по-голям отпуск, защото характера на извършваната работа е по-особен. Допълнителният отпуск се добавя към основния, като годишния размер става по-голям.



     Когато цялата фирма е минала на непълно работно време, то броя на дните на платения отпуск ще бъде същия. При положение, че се наблюдава намаление на обема на работа, осигурителят може да въведе работно време, което ще бъде непълно за работниците в компанията. Същото може да се направи, както за цялата фирма, така и за отделно звено. Времето, за което може да се въведе намаленото работно време е до шест месеца на година. Синдикатите са органът, който се сезира, за да е възможно  удължаването и в следващата година. Трябва да са спазени разпоредбите на член 7, алинея 2 от КТ.

      Както написах в горните редове, трябва да е спазена продължителността на работното време, която не може да е по-малка от една втора от законоустановения работен ден. Същото важи и за времето, което се признава за трудов стаж. Трябва да работите минимум 4 часа от 8 законни, за се ви се признае за цял работен ден.
     Ако работите на 2 или повече часа, ще имате право на отпуск, пропорционална на времето, което ви се зачита за стаж. Ако работите на трудово правоотношение на работно време, което е непълно, вие ще  имате право на отпуск, който ще бъде пропорционален на  времето, което се зачита за стаж (чл. 23, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските). Периодът, който ще  се признае за трудов стаж, ще се изчислява години, месеци, дни и часове. Начинът и редът за изчисляване на вашия трудов стаж са съгласно разпоредбите на член 355 от Кодекса на труда и член 9 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж.