9.11.2012 г.

Видове трудови договори


Трудовите договори задължително се сключват в писмена форма. В зависимост от срока си, те се делят на срочни и безсрочни.


   ТД, който е сключен за неопределено време/чл.67 от КТ/ не може да стане договор със срок, освен разбира се, ако някоя от двете страни не изрази такова желание писмено.

  При срочните договори се определя срок, който не може да бъде по-голям от три години. Подобен договор би могъл да се сключи за по-дълъг срок, само ако това е регламентирано в  норматив на МС. Срочните договори са по чл.68 от КТ и са няколко разновидности.
1. Договор за определен срок/ ал.1, т.1 от КТ/.
2. За извършване на възложена от работодател работа /ал.1, т.2/. Този вид договори, на практика нямат срок, защото упоменатия проект във договора, може да се извърши от работник, както за малко, така и за повече време.
3. Когато ваш служител е в неплатен отпуск, майчинство или болнични, можете да наемете на негово място заместник /ал.1, т.3/. Тук също няма срок, независимо от подвеждащото име. Представете си, че вашия титуляр е излязъл в един продължителен болничен. Нито той, нито вие, като работодател можете да предвидите как ще се развие болестта. Това означава, че срокът на ТД, зависи от това колко дълго ще отсъства замествания служител.
4. За работа, която изисква за изпълняване на определена длъжност и която се възлага с конкурс /ал.1, т.4/. Този вид ТД продължава, докато кандидатът трае и заеманата  длъжност.
5. ТД за даден мандат. Като пример мога да дам една избирателна комисия. Срокът на договора ще бъде за времето, през което служителят подпомага изпълнението на административния орган.

     ТД със срок за изпитване/чл.70 от КТ/.
Когато искате да проверите дали служителят може да се справи с поставените му задачи, трябва да сключите трудов договор със изпитателен срок. Срока на изпитване е желателно да бъде упоменат в договора, както и в чия полза е той. Ако нищо не е споменато, се счита, че договорът е в полза и на работодателя и на работника. Този вид трудов договор може да продължи до 6 месеца. Правата и задълженията на страните са като при окончателен трудов договор. Ако по време на изпитателният срок, работника или служителя е бил в отпуск или болнични, то периода се удължава с дните, които за него са неприсъствени. Когато назначите работник на дадена длъжност на договор със срок на изпитване, при следващото преназначаване, не можете отново да пуснете такъв вид договор за същата длъжност. Има вариант да го направите, само ако служителят е на друга съвсем нова длъжност.

Този договор може да се прекрати без предизвестие от страната в, чиято полза е. За съжаление на работниците, при договор със срок на изпитване не могат да ползват защита при уволнение, гарантирана от КТ при другите трудови договори. Ако не се прекрати в срока, упоменат в бланката, договорът автоматично става безсрочен /ако е сключен на основание чл.70, във връзка с чл.67/.


   Трудов договор за надомна работа /чл.107 в/.
Ако имате нужда някой да ви свърши работа, свързана с изработка на продукт или предоставянето на услуга, може да се сключи този трудов договор. Тук важни са къде се намира работното място, каква е заплатата, как ще се извършва възложената работа и др. Работното време при подобен тип договори се определя от работника, както и различните видове почивки.



   Договор за допълнителен труд при настоящия работодател /чл.110/.
Имате много работа и малко хора?! Тогава може да се възползвате от ТД по чл.110. Бихте могли да възложите допълнителна работа на ваш служител, стига тя да не е в обхвата на основните му задължения по първия договор и да е извън работното му време.

   Допълнителен труд при друг работодател /чл.111/.
Извън установеното си работно време, един работник може да започне работа при друг работодател. Служителят е задължен да подпише декларация, че по свое желание ще работи повече от 48 часа на седмица. Защото в противен случай се нарушава междуседмичната и междудневната почивка. Продължителността на работното време на този договор може да бъде няколко часа, но не повече от 12 часа и по двата договора.

   Договор за определен брои дни в месеца /чл.114/
Това е договор, сключен за работа през определени дни в месеца. Новата разпоредба на Кодекса на труда казва, че този при вид трудово правоотношение, извършваната работа се признава за трудов стаж. Което означава, че при подобен род задължения, служителят има право на клас прослужено време и на платен отпуск, пропорционално на прослуженото време. Единствената разлика от другите трудови договори, е че тук работникът няма право на болнични, защото няма задължението да се осигурява за фонд ”Общо заболяване и майчинство”.