5.11.2012 г.

Гледна точка на работодателя при търсене на персонал


 За да имат успешен бизнес, работодателите се нуждаят от хора, които могат да вършат работа, често от първия ден. Търсещите работа трябва да убедят работодателите, че могат да приемат предизвикателството да работят под стрес и напрежение и по възможност да не се налага дълго обучение. Малките фирми не разполагат с време или ресурси, за да се направи обучение на новия персонал. Всеки работодател търси кадри, които са готови да вложат време и усилия, за да може фирмата да върви в правилната посока.

 Най – добрия вариант за вас като работодатели е вашия персонал да работи със желание. Само по този начин наетите от вас хора ще могат да се фокусират върху подпомагането на бизнес успехите, както и доброволно да поемат допълнителни отговорности.

  Ако успеете да мотивирате служителите си, няма да има така неприятното текучество на хора. Смяната на персонала е времеемко и скъпо начинание за всеки бизнес. Търсете хора, които ще останат най-малко от 2 – 3 години. Обкръжавайте се с хора, които могат да ви помогнат да търсите и решите проблемите на фирмата. Нека вашия персонал да върши своята работа съвестно и всички наети от вас, да бъдат като един разум. Във ваш плюс е да ги сплотявате и да ги научите да работят в екип. Хората ви трябва да са надеждни и лоялни. Това означава, че вие като работодател трябва да можете да разчитате на тях, било то като дисциплина или способности. Наемете служители, които имат добри социални умения, които ще бъдат положително настроени. По този начин ще имате доволни клиенти и развиващ се бизнес. Търсете хора, които знаят езици. Дори и ако техният английски да не е съвършен, могат да се справят при един инцидентен разговор с чужденец.
Един пример за избор на служител:
Трябва да изберете между двама кандидати за работа. Длъжността, която предлагате е свързана със стабилни знания за работа с клиенти, отлична компютърна грамотност, английски език, както и познания по счетоводство, право, информационни технологии и т.н. Иван има много добри умения, които са тясно профилирани за вакантното място и голям опит. А Георги няма голям опит, но има доста разнообразни умения. В интервюто, когато задавате въпроси, Иван отговаря с "да" и "не", кисел е и не се усмихва. Георги отговаря изчерпателно на всички въпроси, усмихва и се държи естествено. 



Подлагате и двамата на стресов спор. Иван се съгласява със всяка ваша дума, а Георги ви опонира като всички негови думи са подплатени със съответните доказателства. Вие се спирате на Георги, защото сте разбрали, че той ще бъде в състояние да говори с клиенти и служители, както и да убеди в правотата си всеки. На вас ви трябва човек, който има социални умения и ще даде всичко от себе си, за да върви фирмата напред. Да, той няма много умения, но е полезен много повече от този, който ви е представил едни ферман с допълнителни квалификации.

 Можете да направите кратко обучение на новите служители, за да навлязат в задълженията си. Ако искате и имате възможност, бихте могли да организирате различни курсове и семинари за вътрешно фирмено обучение. Работодателите се нуждаят от своите работници и служители, за да могат точно и уверено да изпълняват капризите на своите клиенти.
 При набирането на персонал, можете да се доверите на вашите собствени HR специалисти или на специализирани агенции. Търсете правилните хора, които ще спомогнат вашата компания да просперира. След като вече сте намерили, направете всичко възможно да ги задържите, като ги сезирате. Било то с бонуси, похвали или междуфирмени обучения. Направете минимума и ще получите много в замяна.