9.11.2012 г.

В кои случай се подават уведомления по чл.62 от КТ?


В тази статия ще ви дам насоки, в кои случай се подават уведомления.

Тези документи, необходими при сключването на трудов договор, анекс към него или прекратяване на трудовото правоотношение са неотлъчна част от трудовото досие на  работника.

  Когато назначавате работник, според Наредба №5 от месец Декември 2002 за уведомленията по чл.62, сте длъжни да подадете уведомление в тридневен срок от датата на сключване. Тези три дни важат и за допълнително споразумение за промяна на длъжността или срокът, определен в договора. Уведомлението по чл.62 от КТ, заедно с длъжностната характеристика и трудовия договор се дава на служителя, преди да започне работа. Когато се променя заплата или работно време, работодателят няма задължение за подаване на този документ в НАП. При уволнение на служител, сте длъжни да го подадете в срок от седем дни. За НАП дните са календарни, а не работни.
Спазвайте изискванията на Националната агенция по приходите, защото в интерес на истината техния софтуер проверява за датата на пускане и ако има забавяне, ще излезе грешка и вие ще сте в нарушение. При положение, че уведомлението е върнато, заради грешка, трябва да се коригира в рамките на три дни, от получаване на справка за приети и върнати уведомления от НАП.

Знаете ли, че:

1. Ако имате работници, работещи не на територията, на която вие сте регистрирани като лице, задължено да подава информация за осигуровки, бихте могли да подавате уведомленията по чл.62 от Кодекса на труда съответната дирекция на НАП, по местоработата на работниците.

2. Както знаете, за договорите сключени преди 01.2003 г, както и анексите към тях, не се подаваха уведомления. След тази дата, всички работодатели, които имаха такива договори, трябваше да ги регистрират в НАП. Ако имате такива, които по някаква причина не са в регистъра и човека към определена дата напуска, трябва да подадете едновременно уведомления, както за датата на назначаване, така и за промяната на длъжност или срок или за прекратяване на трудовото правоотношение.

3. Освен, че сте задължени да връчите на работника копие от подаденото уведомление, преди да започне работа, трябва да съхраните справката от НАП в досието му, както и да имате неговия подпис върху нея.



4. Когато имате срочен трудов договор, който е сключен за някакъв период от време, то той автоматично става безсрочен, ако работникът продължи да работи пет дни след изтичането му. В този случай не се подава уведомление.

5. Договорите по чл.70 от Кодекса на труда са два вида.
- на основание (чл.70, във връзка с чл. 67, ал.1, т.1)/ за неопределено време/.
В този случай в (Основание на договора/т.8 от уведомлението/ се попълва код 01/безсрочен договор/. При изтичането на срока на изпитване, този трудов договор автоматично става безсрочен и няма изискване за подаване на данни в НАП.
- основание „чл. 70 във връзка с член 68, ал. 1, т. 1 от КТ”.
Тук в точка 8 се попълва код 2 /срочен трудов договор/. Както споменах в горните редове, когато един срочен договор не се прекрати до 5 дни от датата на изтичане на срока, той става безсрочен. И тук важи правилото, че не се подава уведомление.
6. При допълнително споразумение, с което променяте длъжност или срок, в точка 8 се попълва срока на договора, който е упоменат в основния трудов договор.
7. Когато прекратявате трудов договор, трябва да го обявите в НАП в седемдневен срок. Има два вида прекратяване:
- прекратяване с предварително представено предизвестие, което може да бъде както от работодателя, така и от работника. Трябва да подадете уведомление в срок от седем дни от датата на прекратяване, която се явява  последна от периода на предизвестието.
- прекратяване по взаимно съгласие. Работника получава заповед за уволнение. Датата на заповедта е дата на уволнение.  

Източник:
Писмо Изх. № 91-01-52 / 21.02.2003 г.