5.11.2012 г.

Видове проекти от програмата ”Развитие на човешките ресурси”


Активните процедури в момента са:
Процедури, при които бенефициент и договарящ са от една и съща институция:

      1. Първа работа
Дава възможност на безработни младежи да се регистрират в Бюрото по труда и да участват в проекта, като в замяна получават ваучери за професионално обучение, което ще бъде част от потребностите на работодателя.
2. Подкрепа за заетост
Отново дава шанс на безработните да се реализират. При тази програма работодателите кандидатстват за участие, като целта е да осигурят заетост.
3. Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност
Целта на тази програма е безработни да получат 20000 лв, за да стартират свой бизнес. Първо те трябва да преминат през процедура на подбор, след което ще им се отпуснат пари за регистрация и управление на нова фирма и в последния етап, могат да се възползват от допълнителна подкрепа за своята стопанска дейност от фирми с доказан опит в областта.
4.  Услуги за развитие на гъвкав пазар на труда
Заети лица ще бъдат консултирани от центрове за кариерно развитие и ще бъдат предоставяни на работодатели, търсещи съответните специалисти.
5.  Обучение и адаптация
Всички, които са лишени от свобода, могат да се докажат, като кандидатстват по проекта. Тази операция стартира в затворите в страната. След като хората напуснат местата за лишаване от свобода, могат с помощта на тази програма, да си намерят подходяща работа.
6.  По-близо до работа
Работодателите получават стимули за наемане на работници, които не са от населеното място, където е регистрирано дружеството. С инвестирането от този проект, фирмите ще могат да плащат транспорта на своите служители.
7. Аз мога повече
При този проект, заетите лица по трудово правоотношение, както и само наетите лица, могат да кандидатстват за повишаване на своята квалификация. Тук се включват курсове по различни ключови умения, като езици, счетоводство и много други. Необходимо е да се подаде заявление в Бюрото по труда по местожителство или месторабота и да се избере доставчик на услуги.
8.  Отново на работа
Това е проект, който дава възможност майките на малки деца да се върнат на работа, като за целта се наемат безработни за помощ при гледане на детето, до навършване на тригодишна възраст..
9. Адаптивност
Това е удобен проект за работодатели, които искат да избегнат масови уволнения. След подаване на заявление, служителите да компанията, могат да повишат своята квалификация или да се преквалифицират за нова длъжност.
10.  Ново работно място
Работодателите се финансират, за отваряне на нови работни места на безработни хора до 29 г, за период от 6 до 12 месеца. Помощта е с минимален размер 20000 лв и максимален 390 000 лв. Фирмите се стимулират за разходи за заплати, осигуровки, обучения, закупуване на машини и оборудване и т.н. Не се изисква съфинансиране от работодател.
11.  Безопасен труд
Тази процедура ще допринесе за по-добри условия на труд и опазване на здравето на работниците. Работодателите ще бъдат финансирани за модернизирането на обекти, работни места, машини и съоръжения. По този начин значително ще се намалят трудовите злополуки и професионалните заболявания, които съпътстват работата.
12.  Квалификация и мотивация за конкурентно включване на пазара на труда
Целта е безработните, които са регистрирани в Бюрата по труда да  имат възможност да получат обучение за повишаване или придобиване на квалификация и курсове по ключови компетентности.


13.  Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта
Отново програма за повишаване квалификацията на безработните лица и възможност за стаж по специалността, която е придобита. По този начин уменията на ниско квалифицираните и възрастните хора ще се повишат и трудовата им дейност ще се увеличи.
14.  Квалификационни услуги и обучения за заети лица
Предоставят се обучения на заети лица в малки, средни и големи компании, като идеята е  да се повиши производителността на труда с подобряване на знанията и уменията на работниците и запазване на позициите, които се заемат.
15.  Вземи живота си в свои ръце
Включват се безработни лица от най-уязвимите групи, които са обезкуражени и неактивни в търсенето на работа. С повишаването на интеграцията на тези групи, може да се постигне подкрепа и  мотивация на тази обществена група.
16.  Социални иновации в предприятията
Могат да се включат 3000 работника, на възраст над 55 години. По този начин ще се осигури постоянна заетост и възрастните служители биха могли да предоставят знанията си и на своите по-млади колеги.
17. Осигуряване на условия за активен трудов живот за хора над 50-годишна възраст и на продължително безработни лица”
Хората над 50 години също имат нужда от повишаване на своите знания и умения. Те също могат да са полезни за стабилизирането на пазара на труда.